Afbeelding
Vrouw eet daslook met ogen dicht in Buytenhout

Bourgondisch Buytenhout

Vandaag gaan ik (Hannah) en Frits gebied Buytenhout verkennen. Dit is een natuur- en recreatiegebied tussen Delft, Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp. Eerst zal ik ons even kort voorstellen; ik ben Hannah, fotograaf en mijn vriend Frits is kok. Samen vinden we het heerlijk om nieuwe plekken te ontdekken en te proeven! Onze missie van vandaag is dan ook: Buytenhout verkennen en onderweg genoeg ingrediënten verzamelen om vanavond wat lekkers te maken.

Afbeelding
OV fiets in natuurgebied Buytenhout

We besluiten met de trein naar Delft te gaan om daar een ov-fiets te huren. Mocht je uit Rotterdam komen en zin hebben in een wat langere route dan kun je ook prima op de fiets gaan. Vanaf Rotterdam Centrum is het ongeveer 45 minuten fietsen naar het Buytenhout.

Afbeelding
natuurgebied Buytenhout rietpalmen en wolken

Vanaf station Delft is het slechts tien minuutjes fietsen naar het Delftse Hout. Hier parkeren we onze fietsen zodat we een rondje om ‘de Grote Plas’ kunnen wandelen. En prachtig gebied waar je in de zomer heerlijk kunt zwemmen. Maar daar is het nu nog even te koud voor!

Afbeelding
Dovenetel

Hier gaan we op wildpluktocht. We vinden onder andere paardenbloemen, waar je ‘lekkere’ thee van kunt zetten (viel een beetje tegen). En ook de bloemetjes van de dovenetel zijn eetbaar. Mooi als garnering!

Gelukkig heb ik voordat we de deur uitgingen nog snel de ‘wildplukwijzer’ op mijn telefoon gezet.

Maar daslook, waar we eigenlijk naar op zoek zijn, komen we niet tegen. Gelukkig heb ik voordat we de deur uitgingen nog snel de ‘wildplukwijzer’ op mijn telefoon gezet. Een handige app waar plukplekken worden aangegeven.

Afbeelding
Vrouw met daslook in natuurgebied Buytenhout

Ik zie dat er een stukje verderop in ‘De Balij en het Bieslandse bos’ daslook staat. En ja hoor, een klein wandelingetje verder staat we opeens in een zee van daslook. Bijzonder om te zien hoe in Buytenhout de verschillende bossen naadloos in elkaar overlopen. Tijdens onze wandeling hebben we de natuur geen moment verlaten.

Afbeelding
Biet Hoeve Biesland

Na deze prachtige wandeling pakken we onze fietsen weer en rijden we door naar Hoeve Biesland. Dit is een biologisch-dynamische boerderij waar onder andere groenten, vlees, brood en rauwe melk wordt geproduceerd en verkocht. 

Afbeelding
Hoeve Biesland
Afbeelding
Koe Hoeve Biesland

We doen wat boodschappen in de boerderijwinkel, kroelen met de koeien en eten een lekker broodje. Kleine tip: als er een bord staat waarop wordt aangeraden om de melk eerst door te koken, luister daar dan naar! Je zou daarna anders wel eens buikpijn kunnen krijgen...

Afbeelding
kleefkruid

Hierna stappen we weer op de fiets. Onderweg nemen we even een kleine pauze. Op dit prachtige plekje vinden we kleefkruid. In principe kun je dit eten. Maar of het een goed idee is? Het kleeft namelijk ook aan je tong!

Afbeelding
Kaaswinkel van Leeuwen

Voordat we weer terug naar het station gaan stoppen we nog even kaasboerderij van Leeuwen in Nootdorp. Hier kopen we een lekker stuk boeren belegen kaas.

Afbeelding
Laan langs bomen in Delftse Hout

Ook de terugweg is weer prachtig! Hier fietsen we door het Delftse Hout.

Afbeelding
Dumlings met daslook en kaas uit Buytenhout

Eenmaal thuis gaan we aan de slag met onze verzamelde ingrediënten. We maken dumplings met onze zelfgeplukte daslook en de heerlijke kaas van Van Leeuwen. Smaakt goed! Bekijk het recept hier.

Afbeelding
Paardenbloem

Wildpluk met mate

Let op! Wildplukken is officieel verboden, het valt onder stroperij. In de praktijk word je niet snel beboet maar kijk altijd naar de regels van de grondeigenaar of beheerder van een gebied. Staatsbosbeheer laat kleine hoeveelheden wildplukken toe maar hou er wel rekening mee dat het ook voedsel is voor dieren en stuifmeel en stampers van bloemen belangrijk zijn voor de voortplanting. Daslook is ook buiten het wild verkrijgbaar bijvoorbeeld via de Oogstmarkt in Rotterdam en via Rechtstreex. Meer informatie over de do's en don'ts van wildplukken vind je via Staatsbosbeheer